Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-02@05:12:30 GMT

آغاز برنامه مدیریت سگ‌ها در زیستگاه میش‌مرغ

تاریخ انتشار: ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۸۳۷۷۹۰

آغاز برنامه مدیریت سگ‌ها در زیستگاه میش‌مرغ

مدیر پروژه حفاظت مشارکتی از میش‌مرغ در دشت سوتاو بوکان از آغاز برنامه مدیریت سگ‌های ولگرد در زیستگاه گونه‌ در معرض انقراض میش‌مرغ خبر داد.

به گزارش ایسنا مهدی نبی‌یان با بیان اینکه سگ‌های ولگرد یکی از تهدیدهای میش‌مرغ به‌ویژه در فصل زادآوری این گونه محسوب می‌شوند، گفت: با همکاری اداره حفاظت محیط زیست، شهرداری و فعالان محیط زیست شهرستان بوکان برنامه‌ای برای زنده‌گیری و انتقال سگ‌های ولگرد در حاشیه پناهگاه حیات‌ وحش حمامیان و دشت سوتاو آغاز شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: با توافقی که صورت گرفت، قرار بر این شد تا سگ‌های ولگرد حاشیه زیستگاه میش‌مرغ جمع‌آوری شوند و پس از انتقال به مرکز نگهداری سگ‌های ولگرد، عقیم‌سازی و با انجام اقدامات دامپزشکی در این مکان نگهداری شوند.

به گفته نبی‌یان، سگ‌های ولگرد و بلاصاحب (رهاشده) یکی از تهدیدهای گونه‌ میش‌مرغ محسوب می‌شوند چرا که با آغاز فصل زادآوری این گونه، سگ‌ها می‌توانند از تخم یا جوجه‌ی میش‌مرغ‌ها تغذیه کنند.

این کارشناس محیط زیست اضافه کرد: یکی از کانون­‌های مهم سگ‌های ولگرد در حاشیه زیستگاه میش‌مرغ، مرکز دفن زباله شهرستان بوکان است که در مجاورت دشت سوتاو قرار دارد. در جلساتی که چند روز قبل در شهر بوکان در این خصوص برگزار شد، شهرداری و اداره محیط زیست بوکان توافق کردند که شهرداری نسبت به جمع‌آوری و انتقال تمامی سگ‌های موجود در مرکز دفع زباله اقدام کند همچنین نسبت به ترمیم حصار این مرکز جهت جلوگیری از ورود و خروج سگ‌ها اقدام عاجل صورت گیرد.

وی ادامه داد: فقدان مدیریت صحیح محل‌های دفن زباله، رها شدن سگ‌های گله و غذارسانی بدون کنترل به سگ‌های ولگرد در حاشیه زیستگاه‌ها، مهمترین دلایل افزایش جمعیت سگ‌ها در زیستگاه‌های طبیعی هستند که همین افزایش جمعیت سگ‌ها به عنوان یک گوشتخوار بزرگ جثه، باعث آسیب رسیدن به جمعیت گونه‌های حیات‌ وحش می‌شود.

زنده‌گیری و انتقال ۲۷ سگ در مرحله نخست

مدیر پروژه حفاظت از میش‌مرغ همچنین از آغاز زنده‌گیری سگ‌ها در حاشیه زیستگاه میش‌مرغ خبر داد و گفت: در هفته گذشته عملیات زنده‌گیری و انتقال ۲۶ سگ ولگرد و یک سگ بلاصاحب با همکاری شهرداری، انجمن حامی حیوانات«به‌شدار» و انجمن محیط زیستی«ژین‌بانان بوکان» زیر نظر اداره حفاظت محیط زیست بوکان انجام گرفت و این سگ‌ها به مرکز نگهداری سگ‌های ولگرد شهرستان بوکان منتقل شدند.

وی ادامه داد: این عملیات طی دو روز در حاشیه دشت سوتاو و محدوده روستای شیخلر انجام شد و عملیات زنده‌گیری سگ‌ها در حاشیه سایر زیستگاه‌های اطراف پناه­گاه حیات­وحش سوتاوو و حمامیان کماکان ادامه دارد.

توافق با دامداران منطقه برای کاهش سگ‌های گله

نبی‌یان با بیان اینکه مذاکراتی با دامداران منطقه برای کاهش تعداد سگ‌ها در گله‌های دام نیز انجام شد، تصریح کرد: دامداران منطقه به ما گفتند که از تاثیر حضور سگ در زیستگاه‌ها بر جمعیت میش‌مرغ خبر نداشتند و به همین خاطر توافق شد که سگ‌های همراه گله‌های دام را به حداقل کاهش دهند علاوه بر این حین چرای دام، سگ‌های گله را برای جلوگیری از پرسه زدن در مزارع گندم و خطر کشف آشیانه میش مرغ­‌ها و تغذیه از تخم­‌ها و جوجه‌های آن‌ها کنترل کنند.

وی در ادامه گفت: یکی از فرصت‌های مهم برای حفاظت میش‌مرغ، جامعه محلی منطقه و علاقه مردم بومی به این گونه در معرض خطر است. خوشبختانه علاقه مردم بومی به این گونه باعث شده تا همکاری بسیار خوبی با پروژه داشته باشند.

به گزارش روابط عمومی پروژه حفاظت از میش‌مرغ، پروژه حفاظت مشارکتی از میش‌مرغ در دشت سوتاو شهرستان بوکان از ابتدای سال ۱۳۹۹ توسط «کانون گردشگران طبیعت ایران» و با همکاری اداره کل حفاظت محیط زیست استان آذربایجان غربی و اداره حفاظت محیط زیست شهرستان بوکان و با حمایت مالی برنامه کمک­‌های کوچک (SGP) برنامه عمران ملل متحد در ایران آغاز به کار کرده است.

میش‌مرغ پرنده‌ای بزرگ جثه است که تنها کمتر از ۴۰ فرد از آن در ایران باقی مانده است. این پرنده که سنگین‌وزن‌ترین پرنده با قابلیت پرواز در جهان است، در ایران به دو شکل بومی و مهاجر مشاهده می‌شود. جمعیت بومی این پرنده تنها محدود به زیستگاه‌های شهرستان بوکان در استان آذربایجان غربی است علاوه بر این، در بعضی سال‌ها پرندگانی به‌صورت انفرادی در پناهگاه حیات‌ وحش میانکاله و پارک ملی بوجاق مشاهده شده‌اند.

اگرچه بر اساس رده‌بندی اتحادیه جهانی حفاظت (IUCN)، وضعیت جهانی میش‌مرغ «آسیب‌پذیر» (VU) اعلام شده است اما با توجه به جمعیت کم این گونه در کشور، زیستگاه بسیار محدود و تهدیدهای متعدد، این گونه با خطر جدی انقراض محلی در ایران روبرو است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: میش مرغ پرنده سگ حفاظت محیط زیست زیستگاه میش مرغ سگ های ولگرد حاشیه زیستگاه شهرستان بوکان پروژه حفاظت زیستگاه ها میش مرغ زنده گیری دشت سوتاو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۳۷۷۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۷ موجود زنده‌ای که می‌توانند سیارۀ ما را نجات دهند

سلامت سیاره ما به طور پیچیده‌ای با سلامت گونه‌های مختلفی که عملکردهای اکولوژیکی ضروری را انجام می‌دهند گره خورده است.

به گزارش فرادید، در این میان، گونه‌های خاص به دلیل نقش حیاتی‌شان در حفظ تعادل اکوسیستم‌ها اهمیت دارند. در این مطلب، به هفت گونه مهم اشاره می‌کنیم که حفاظت از آن‌ها برای پایداری سیاره ما حیاتی است. 

سیانوباکتری‌ها 

سیانوباکتری‌ها موجودات میکروسکوپی هستند که با تثبیت نیتروژن اتمسفر به اشکال قابل‌استفاده برای گیاهان، نقش مهمی در چرخه نیتروژن دارند. این فرآیند برای رشد گیاهان و سلامت اکوسیستم‌ها بسیار مهم است. سیانوباکتری‌ها به تشکیل خاک‌های حاصلخیز کمک می‌کنند و بخش جدایی‌ناپذیری از چرخه نیتروژن هستند و همین ویژگی، آن‌ها را برای بهره‌وری کشاورزی و سلامت محیط ضروری می‌کند. 

کرم‌های خاکی

کرم‌های خاکی قهرمانان گمنام خاک حاصلخیز هستند. نقب زدن آن‌ها و هضم مواد آلی سبب افزایش ساختار و حاصلخیزی خاک می‌شود که برای رشد گیاه و جذب کربن ضروری است. این کار به مبارزه با تغییرات آب و هوایی با ذخیره کربن در خاک کمک می‌کند. وجود کرم‌های خاکی نشانه‌ای از سلامت زمین است و حفظ آن‌ها برای حفظ سلامت خاک و پایداری کشاورزی بسیار مهم است. 

زنبورها

زنبورها گرده‌افشان‌های حیاتی و مسئول تولیدمثل بسیاری از گیاهان و تولید بخش قابل‌توجهی از غذای ما هستند. کاهش آن‌ها به دلیل آفت‌کش‌ها و از بین رفتن زیستگاه موضوعی نگران‌کننده است. حفاظت از زنبورها فقط درباره حفظ عسل نیست، بلکه درباره حفظ تنوع محصولات و جهان طبیعی است. حفاظت از آن‌ها برای امنیت غذایی و تنوع زیستی ضروری است. 

فیتوپلانکتون‌ها

فیتوپلانکتون‌ها گیاهان میکروسکوپی هستند که تقریباً دوسوم اکسیژن سیاره را تولید می‌کنند، بنابراین به اندازه درختان برای بقای ما حیاتی هستند. سلامت جمعیت فیتوپلانکتون‌ها به طور مستقیم بر زندگی دریایی و وجود خود ما اثر می‌گذارد. حفاظت از این تامین‌کنندگان کوچک اکسیژن برای حفظ تعادل حیات روی زمین حیاتی است. 

قارچ‌ها

قارچ‌ها تجزیه‌کننده‌های طبیعت هستند، مواد آلی مرده را تجزیه می‌کنند و مواد مغذی را به خاک بازمی‌گردانند. این فرآیند برای رشد گیاهان و سلامت کلی اکوسیستم‌ها حیاتی است. قارچ‌ها در تولید دارو و مواد غذایی نیز نقش دارند و حفظ آن‌ها برای سلامت محیط زیست و انسان ضروری است. 

مِن‌هادِن

شاید منهادن‌ها چندان شناخته‌شده نباشند، اما این ماهیان کوچک یکی از گونه‌های اصلی در اکوسیستم‌های دریایی هستند. آن‌ها به عنوان منبع غذایی اولیه برای ماهی‌ها، پرندگان و پستانداران بزرگتر عمل می‌کنند. من‌هادن با فیلتر کردن جلبک‌ها به تمیز نگه داشتن آب نیز کمک می‌کند. حفاظت از آن‌ها برای تنوع زیستی دریایی و سلامت اقیانوس‌های ما حیاتی است. 

خفاش‌ها

خفاش‌ها برای کنترل جمعیت حشرات و گرده‌افشانی گیاهان حیاتی هستند. آن‌ها مقادیر زیادی از آفات را مصرف می‌کنند و نیاز به آفت‌کش‌های شیمیایی را کاهش می‌دهند. خفاش‌ها در پراکندگی بذرها و اطمینان از بازسازی جنگل‌ها نیز نقش دارند. حفاظت از خفاش‌ها به معنای حفاظت از محصولات و جنگل‌های ما در برابر هجوم آفات و حمایت از فرآیندهای طبیعی گرده‌افشانی و پراکندگی بذر است.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • آغاز نخستین بازرسی و نظارت خانه‌های محیط زیست کشور از گیلان
  • عملیات سم‌پاشی علیه حشره ناقل مالاریا در سیب و سوران آغاز شد
  • زادآوری‌های جدید در باغ وحش ارم سبز
  • ۷ موجود زنده‌ای که می‌توانند سیارۀ ما را نجات دهند
  • رخ‌نمایی پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های لرستان
  • یک بزمجه بیابانی در زیستگاه‌ طبیعی نیک‌شهر رهاسازی شد
  • مشاهده پلنگ ایرانی در زیستگاه‌ های لرستان
  • مشاهدۀ پلنگ ایرانی در لرستان
  • ثبت نخستین تصاویر از پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های لرستان + فیلم
  • ثبت نخستین فیلم از پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های لرستان