Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-05-02@00:27:52 GMT

وضعیت بحرانی یوزپلنگ آسیایی و میش‌مرغ

تاریخ انتشار: ۴ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۲۱۸۵۷۲

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، با اشاره به آخرین وضعیت برخی از مهم‌ترین گونه‌های در خطر انقراض کشور، برنامه‌های این سازمان برای حفظ این گونه‌ها را تشریح کرد.

به گزارش ایسنا حسن اکبری اظهار کرد: ما در سازمان حفاظت محیط زیست علاوه بر انجام اقدامات حفاظت فیزیکی برای حفظ حیات وحش کشور به سمت اجرای برنامه‌های مدیریتی دیگر هم رفته‌ایم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به عنوان مثال گوزن زرد ایرانی گونه‌ای بوده که قبلا در بسیاری از زیستگاه‌های خوزستان و بخش‌هایی از زاگرس زندگی می‌کرده است. این گونه در طبیعت منقرض می‌شود و در حال حاضر تعدادی از این گونه تنها در سایت‌های تکثیر ما وجود دارد. ما در تلاش هستیم که زیستگاه‌های مناسبی برای گوزن زرد ایرانی به‌ویژه در حوزه زاگرس پیدا کنیم و با اجرای برنامه‌های حفاظتی آن‌ها را به طبیعت برگردانیم، چون ارزش وجود این گونه‌ها به این است که در طبیعت زندگی کنند.

بازگشت گور ایرانی به طبیعت

وی با بیان اینکه این اقدامات برای گور ایرانی نیز اجرا شده است، تصریح کرد: گور ایرانی قبلا در اغلب دشت‌های ایران مرکزی از سمنان گرفته تا جنوب فارس و بخش‌هایی از شرق کشور پراکنش داشته است، اما به علت شکار بی‌رویه و تخریب زیستگاه به دو لکه یکی در توران سمنان و دیگری در بهرام گور فارس محدود شده است.

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: سازمان محیط زیست طرح‌های تکثیر گور ایرانی را در چندین استان اجرا کرد و ما موفق شدیم در سه نقطه این گونه‌ها را به طبیعت بازگردانیم. این اتفاق اخیرا در پارک ملی کویر بین استان‌های سمنان و تهران رخ داده البته این پروژه در حال تکمیل است و بنا داریم تعدادی دیگر از این گونه‌ها را به طبیعت برگردانیم.

اکبری گونه‌هایی، چون آهو، جبیر، مرال را از دیگر گونه‌هایی عنوان کرد که در مراکز تکثیر قرار دارند و گفت: در حال حاضر ۳۵ مرکز تکثیر در کشور وجود دارد که البته فعالیت بعضی از آن‌ها ضرورت ندارد و بهتر است زودتر تعیین تکلیف شوند و این موضوع در برنامه سازمان قرار دارد.

وضعیت بحرانی یوزپلنگ آسیایی و میش‌مرغ

وی خاطرنشان کرد: در مورد برخی از گونه‌ها مثل یوزپلنگ آسیایی و میش‌مرغ وضعیت ما حادتر است. این گونه‌ها به دلیل تغییراتی که در زیستگاهشان اتفاق افتاده، وضعیتی بحرانی دارند و نیاز است که توجه ویژه‌ای به آن‌ها بکنیم.

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: در گذشته یوزپلنگ در کشور‌های اطراف ما و در اغلب مناطق ایران مرکزی و شرق کشور وجود داشت، اما در حال حاضر این گونه جانوری در کشور‌های همسایه ایران به‌طور کلی منقرض و در ایران هم به بخش‌هایی از استان‌های یزد، خراسان جنوبی، کرمان و سمنان محدود شده است که البته جمعیت آن در سه استان یزد، خراسان جنوبی و کرمان بسیار ناچیز است، اما در استان سمنان چند خانواده از این یوز زندگی می‌کنند.

وی افزود: امسال تمام توان خود را متمرکز بر زیستگاه یوز ایرانی کرده‌ایم تا به هر شکل ممکن این گونه در معرض انقراض را نجات دهیم.

اکبری در عین حال بر سخت بودن اجرای این طرح تاکید کرد و گفت: وقتی جمعیت یک گونه در طبیعت از یک حد مشخص پایین‌تر می‌آید، کوچکترین تغییرات می‌تواند به انقراض آن منجر شود. تا آنجا که نازایی یک یوزپلنگ ماده می‌تواند سرنوشت جمعیت را تغییر دهد.

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: یوزپلنگ گونه‌ای با قلمرو بسیار وسیع و جابه‌جایی‌های زیاد است در حالی که در شرایط حاضر امکان این جابه‌جایی به دلیل توسعه جاده‌ها، معادن و... از بین رفته و این موضوع مشکلاتی را برای این گونه جانوری به وجود آورده است.

وی، هزینه‌های پیشگیری از انقراض یوزپلنگ آسیایی را بسیار سنگین دانست و گفت: متاسفانه ما در این زمینه با کمبود اعتبار مواجه هستیم البته در حال رایزنی با سازمان برنامه و بودجه هستیم تا بتوانیم اعتبارات بیشتری دریافت کنیم.

اکبری در ادامه اظهار کرد: ما برای دیگر گونه‌های در خطر انقراض از جمله میش‌مرغ هم برنامه‌های خاصی را در نظر گرفته‌ایم که این برنامه‌ها شامل آموزش، حذف مستثنیات، کنترل محل‌های حضور و کریدور گونه‌ها و اقدامات دیگری است که سازمان می‌تواند بسته به نوع گونه انجام دهد.

برقراری ارتباط با ۱۰ مرجع بین‌المللی برای حفظ گونه‌ها

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست از ارتباط این سازمان با دست کم ۱۰ مرجع بین المللی برای حفظ گونه‌ها خبر داد و افزود: مهم‌ترین این مراجع، کنوانسیون تنوع زیستی است. ما با این مراجع تبادل داده داریم یعنی هم از آن‌ها اطلاعات می‌گیریم و هم به آن‌ها اطلاعات می‌دهیم حتی در مواردی با این مراجع پروژه‌هایی تعریف شده است و اعتبارات مالی از آن‌ها گرفته‌ایم.

وی خاطرنشان کرد: اگرچه این ارتباطات در چند سال اخیر کاهش یافته است، اما ما در دولت سیزدهم و با مدیریت جدید سازمان محیط زیست به‌شدت در تلاشیم که در کنار حفظ منابع ژنتیکی کشور، با دنیا هم تعامل سازنده داشته باشیم تا از ظرفیت‌های علمی و فناورانه دیگر کشور‌ها برای حفاظت از حیات وحش استفاده کنیم و هم داده‌های خود را با آن‌ها به اشتراک بگذاریم. این اقدامات موجب می‌شود که بتوانیم برای گونه‌های مختلف جانوری به‌ویژه در مورد گونه‌های مهاجر برنامه‌های بهتری داشته باشیم.

اکبری بیماری‌های حیات وحش را معضلی نسبتا جدید، اما خسارت‌بار برشمرد و تصریح کرد: اگر حیات وحش دچار بیماری شود، درمانش خیلی سخت است بنابراین عمدتا می‌بایست روی پیشگیری هزینه کنیم.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در پایان گفت: بعضی از بیماری‌ها از طریق دام به حیات وحش منتقل می‌شوند. برای مثال PPR (طاعون نشخوارکنندگان کوچک) که امسال ۹ کانون آن در کشور شناسایی شد. در مورد پرندگان هم مهم‌ترین بیماری، آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان است که عمدتا در مورد پرنده‌های مهاجر اتفاق می‌افتد.

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست یوزپلنگ آسیایی گونه ها گور ایرانی برنامه ها برای حفظ حیات وحش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۱۸۵۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آخرین وضعیت خدمه کشتی توقیف‌شده MCS Aries اعلام شد

سرپرست معاونت امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی ضمن تشریح آخرین وضعیت خدمه کشتی کانتینری توقیف شده MCS Aries ، اعلام کرد: ۲۴ خدمه کشتی مذکور در صحت و سلامت کامل به سر می‌برند و هیچ‌گونه نگرانی در خصوص سلامت، بهداشت، رفاه و ایمنی این افراد وجود ندارد.

به گزارش ایسنا، علی‌اکبر مرزبان در مورد آخرین وضعیت خدمه کشتی کانتینری به نام MCS Aries با پرچم کشور پرتغال که ۲۵ فروردین‌ماه ۱۴۰۳ توقیف شد، اظهار کرد: برخلاف ادعای رسانه‌های بیگانه و معاند از جمله رسانه‌های تحت حمایت رژیم غاصب و اشغالگر صهیونیستی مبنی بر گروگانگیری خدمه کشتی مذکور که قویا تکذیب می‌شود، تمامی ۲۴ خدمه کشتی مذکور در سلامت کامل به سر می‌برند و جای هیچ‌گونه نگرانی در خصوص سلامت، بهداشت، رفاه و ایمنی این افراد وجود ندارد.

وی افزود: در ابتدای امر ۲۵ خدمه کشتی MCS Aries با تابعیت کشورهای هند، پاکستان، فیلیپین، ۱ نفر روسیه و ۱ نفر استونی در کشتی وجود داشت که بلافاصله با هماهنگی دیپلماتیک یکی از این خدمه هندی که خانم بود و فعالیت کارورزی داشت از سایر خدمه جدا شد و به میهن خود بازگشت.

سرپرست معاونت امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی ادامه داد: بلافاصله پس از توقیف کشتی مذکور و ابراز نگرانی سفارتخانه‌های خدمه روی کشتی، تماس‌های لازم از سوی دولت‌های متبوع با دستگاه وزارت امور خارجه ایران انجام شد و با هماهنگی سازمان بنادر و دریانوردی مکاتبات لازم انجام تا فعالیت‌ها دنبال شود.

هیچ‌گونه تهدیدی برای خدمه کشتی توقیفی وجود ندارد

مرزبان با اشاره به اینکه طبق اعلام سازمان بنادر و دریانوردی و وزارت امور خارجه هیچ گونه تهدیدی برای خدمه کشتی توقیف شده وجود نداشته و ندارد، تصریح کرد: دولت جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از دولت‌های عضو کنوانسیون کار دریایی (MLC 2006  ) و بر اساس اصول حقوق بشری و رویکرد انسانی و دینی خود، تمامی تمهیدات لازم را برای حفظ سلامت، بهداشت، رفاه و ایمنی جان خدمه کشتی مربوطه اندیشیده است و جای هیچ گونه نگرانی در این خصوص وجود ندارد و تمامی خدمه آزادانه در کشتی حضور دارند و از تمامی حقوق لازم برخوردار هستند.

برقراری تماس تلفنی، اینترنتی و ملاقات با خدمه کشتی

وی با تاکید بر اینکه صرفا کشتی MCS Aries توقیف شده و خدمه کشتی توقیف نشده‌اند، عنوان کرد: این خدمه آزادانه روی کشتی حضور دارند و به امکانات اینترنتی و تلفنی جهت برقراری ارتباط با خانواده‌های خود برخوردار هستند و تمامی مراتب به سفارتخانه‌های متبوع اطلاع داده شده است و در عین حال با هماهنگی صورت گرفته سفرا و نمایندگان سفارتخانه‌های این اتباع، دیدار کرده‌اند و در هر زمان دیگری امکان دیدار مجدد وجود دارد و هیچ گونه مشکلی در این زمینه نیست.

امکان بازگشت به میهن مازاد حداقل خدمه کشتی 

سرپرست معاونت امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی با اشاره به اینکه سازمان بنادر و دریانوردی به نماینده مالک و دولت تحت پرچم کشتی اعلام کرده است که با رعایت شرایط ایمنی امکان بازگشت به میهن مازاد حداقل خدمه روی کشتی وجود دارد، اظهار داشت: از نماینده مذکور درخواست شده در صورت تمایل، درخواست رسمی خود را ارائه کنند و پس از آن اقدامات مقتضی انجام خواهد شد.

مرزبان با تاکید بر اینکه خوشبختانه اقدامات صورت گرفته از سوی سازمان بنادر و دریانوردی و وزارت امور خارجه به خانواده و دولت کشورهای متبوع خدمه کشتی ، اطمینان داد که جای هیچگونه نگرانی در خصوص تامین امنیت، سلامت و ایمنی خدمه وجود ندارد.

این مقام مسئول سازمان بنادر و دریانوردی در پایان خاطر نشان کرد: مسیر ارتباطی از سوی انجمن صنفی کارگری دریانوردان تجاری ایران نیز دنبال و مراتب منعکس شده و در حال حاضر فضای  بسیار آرامی در کشتی حاکم است و خدمه در سلامت کامل به سر می‌برند و تا زمانی که تصمیم‌گیری نهایی صورت گیرد، شرایط مساعد برای تمامی خدمه روی کشتی، فراهم خواهد بود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • حدود ۵۰ درصد تالاب هامون آب‌گیری شد
  • سلاجقه: حدود ۶۰میلیون مترمکعب از حقابه هیرمند رهاسازی شد
  • سلاجقه: حدود ۶۰ میلیون متر مکعب از حقابه هیرمند رهاسازی شد
  • آخرین وضعیت خدمه کشتی توقیف‌شده MCS Aries اعلام شد
  • زنده گیری و رهاسازی سه سر تمساح در جنوب سیستان و بلوچستان
  • مشاهده پلنگ ایرانی در زیستگاه‌ های لرستان
  • مشاهدۀ پلنگ ایرانی در لرستان
  • ثبت نخستین تصاویر از پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های لرستان + فیلم
  • ثبت نخستین فیلم از پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های لرستان
  • تلاش برای احیای کامل تالاب نئور